Nienasycone kwasy tłuszczowe to substancje bardzo cenne dla każdego organizmu ludzkiego. Ich pozytywny wpływ obserwujemy na każdym etapie naszego życia – również jeszcze przed narodzinami. Omega-3 stanowią bowiem niezwykle ważny budulec m.in. osłonek mielinowych, przez co są nieodzownym towarzyszem prawidłowego rozwoju płodu. Z tego powodu każda przyszła mama powinna pamiętać o podaży kwasów omega-3, zaś w szczególności DHA.
Kwasy DHA w ciąży – o czym warto pamiętać?
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 to substancje, do których należy m.in. kwas dokozaheksaenowy, czyli – krócej mówiąc – kwas DHA. W ciąży jest to substancja ogromnie ważna, a wręcz kluczowa ze względu na rozwijające się w brzuchu przyszłej mamy dziecko.
Istnieje wiele ciekawych publikacji naukowych na ten temat. Według nich, każda przyszła mama powinna pamiętać o tym, aby każdego dnia spożywać produkty bogate w kwasy DHA. W ciąży jest to szczególnie istotne ze względu na to, iż substancje te są ważnym budulcem siatkówki oka, a także tkanki mózgowej.
Jakie źródła kwasów DHA w ciąży?
Polskie Towarzystwo Ginekologiczne zaleca spożywanie wartościowych produktów bogatych w kwasy DHA. W ciąży jednak należy unikać ryb morskich z niepewnego źródła, które mogą niestety zawierać mikroplastik, toksyny środowiskowe, a nawet metale ciężkie. Jest to ogromnie niebezpieczne dla płodu.
W sytuacji, gdy nie mamy dostępu do ryb ze sprawdzonych źródeł, warto zaopatrzyć się w dobry suplement diety, bazujący np. na oleju z widłonogów arktycznych (Calanus finmarchicus). Organizmy te stanowią bardzo bezpieczne źródło kwasów omega-3 (w tym DHA), ponieważ są one jednoroczne – przez tak krótki czas życia nie zdołają akumulować w sobie toksycznych substancji.
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat dziennych norm spożycia kwasów DHA w ciąży, warto zapoznać się z artykułem: www.calanoil.pl/czy-mozna-stosowac-kwasy-dha-w-ciazy. Znajdziesz w nim również kilka merytorycznych informacji i przydatnych wskazówek.